Royal flush, keep dreaming guys!

Drömmar om silver, drömmar om guld, drömmar om poker

Pokerspelares stora dröm är att få in en "straight flush" och ännu hellre en "royal straight flush", som kort och gott då kallas "royal flush". Att dessutom pricka in detta pokerns "golden goal" i en stor turnering blir som den bästa grädden på moset. Detta lyckades norrmannen Dag Mikkelsen med, en blott 21- årig kille från Stavanger. Under en runda med Texas Hold´em som ägde rum i världens största pokerturnering PSOP, blev drömmen sann för Dag. De första pocketkorten som han plockade upp visade ruter ess och kung. Dessa två kort som även kallas hålkort visas inte för de andra spelarna. Därpå följde floppen, de första tre öppna och gemensamma korten för alla spelarna runt bordet. Bland dessa tre fanns ruter tio och ruter knekt, det tredje och för Dag ovidkommande kortet var en hjärter knekt. Chris Lovelace och Mikkelsen blev de enda två spelarna kvar i spelet, Chris med par i åttor hade nu två par och han satsade "all-in". Det fjärde öppna kortet som kallas för "turn" eller "fjärde gatan" lades upp och denna visade ruter sex. Nu satt således Dag med färg eller flush som det även kallas, sina två ruter på handen och tre på bordet. Eftersom Chris hade satsat "all-in" och Dag Mikkelsen hade matchat detta lade spelarna upp sina kort redan efter floppen. Chris enda chans var nu att det femte öppna kortet, "river" eller "femte gatan" skulle bli en åtta eller knekt. Jublet runt bordet blev stort när ruter dam lades upp. Dag Mikkelsens "royal straight flush" hade slagit in. Hans drömmar blev sanna. Rutersviten från tio och upp till och med esset hjälpte dock inte Dag att vinna hela WSOP men det blev en hedrande 42:a plats.

Royal flush, keep dreaming guys! - dröm bara dröm, jag gjorde det!

Dag Mikkelsens rekordstart som proffs i pokervärlden hade börjat bra och följdes av fler framgångar, dock i WSOP inte lika bra som det första framträdandet. Som alla initierade pokerspelare vet finns det olika vägar att kvalificera sig in i World Series of Poker och Dag tog sig in via en förstaplats i Irish Open samma år, 2007. Detta i Pot Limit Omaha och dessutom blev han fyra i No Limit Hold´em. Åren som följde blev ganska framgångsrika för Dag med flera goda placeringar i turneringar. Förra året kom han dock endast på 82:a plats i Norska mästerskapen, en prestation som nog hade glatt många spelare men för Dag Mikkelsen som nu började närma sig de trettio och med nästan tio år i pokerns proffscirkus, kanske siktet var högre ställt. Hans oförglömliga "royal straight flush" från WSOP 2007 låter honom ändå stå i strålglansen för lång tid. Totalt under sin tid som proffs har Dag Mikkelsen tjänat in drygt 1,5 miljoner dollar. Omräknat i dagens kurs har Dag tjänat cirka 1,5 miljoner kronor i årligt snitt. En mycket bra årslön för den som ändå får utöva sitt drömyrke.

Kortens väg till de stora vinsterna

I de flesta pokerspel får spelarna varsin hand som fem spelkort representerar. Hur dess formeras varierar mellan olika speltyper. Det som mest spelades i Sverige förr var femkorts mörkpoker. Detta innebar att varje spelare fick fem kort vilka inte visades för de andra. Därefter inleddes budrundan vartefter spelarna kunde köpa nya kort. Slutspelet med budgivning slutade med att kvarvarande spelare visade sina kort. I dagens mest spelade variant, Texas Hold´em håller spelarna endast två kort som döljs för de andra. Följande kort är öppna, först floppen med tre kort följt av fjärde och därefter femte gatan. Mellan varje av dessa moment satsar spelarna enligt det regelverk som gäller. Att Texas Hold´em blivit så populärt beror bland annat på att spelet är lätt att följa för åskådarna. Många klipp från bordsrundor under turneringar visas på nätet och är en källa till lärdom för nyare spelare. Se och lär hur proffsen spelar och bli ett proffs själv.